Makelaar en Taxateur VastGoedCert

Sinds de wettelijke beëdiging voor makelaars is afgeschaft mag iedereen, gediplomeerd of niet, zich makelaar noemen. Iedereen kan dus sinds die tijd namens zichzelf of iemand anders huizen kopen en verkopen. Dit kan een risicovolle ontwikkeling zijn gezien de grote (financiële) belangen die met de aan- en verkoop van vastgoed gemoeid zijn.

Register VastgoedCert. Herken de professional.

Als reactie op deze afschaffing hebben de verschillende makelaarsverenigingen besloten om een regeling in te stellen. Deze regeling verplicht de makelaars en taxateurs die lid zijn van deze verenigingen om zich registreren bij de Stichting VastgoedCert. Een registratie is alleen maar mogelijk als de makelaar voldoet aan bepaalde opleidingseisen en een jaarlijkse hercertificering.

De makelaar-taxateur die zich wil inschrijven in het register dient eerst een basisopleiding te volgen en zich vervolgens te specialiseren in een van de zogenaamde kamers. De kamers waarvoor kan worden ingeschreven zijn: Wonen, WOZ, Bedrijfsmatig Vastgoed en Landelijk Vastgoed.

Om te worden toegelaten in één van deze kamers dient de toekomstige makelaar-taxateur examen te doen in aanvullende theorie. Hierna moet de kandidaat nog deelnemen aan een praktijktoets. Deze “vaktest” lijkt enigzins op de “proeve van bekwaamheid” zoals die vroeger werd afgenomen door de Kamer van Koophandel.

Als de kandidaat geslaagd is kan deze uiteindelijk een inschrijving in het register aanvragen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar diploma’s maar ook wordt gevraagd om een bewijs van goed gedrag (VOG). De inschrijving is ook persoonsgebonden. Een gecertificeerde makelaar is te herkennen aan de letters RMT (Register Makelaar-Taxateur) of RT (Register-Taxateur) achter de naam. Daarnaast mogen alleen gecertificeerde makelaars en taxateurs het VastgoedCert keurmerk voeren.

Geregistreerde makelaars zijn te vinden in het online register van VastgoedCert. Ook SRMT is aangesloten bij VastgoedCert. De makelaars en taxateurs van SRMT zijn ingeschreven in alle kamers van het register. Hiernaast verzorgen wij ook opleidingen voor toekomstige collegae om zich te kunnen inschrijven. Ook interesse in een loopbaan als makelaar-taxateur? Neem gerust eens vrijblijvend contact op voor nadere informatie. Voor de gebruikers van de diensten van makelaars en taxateurs is certificering de garantie dat ze te maken hebben met iemand die aan hoge vakbekwaamheidseisen voldoet en regelmatig wordt getoetst op actuele kennis.

Bezoek de website én het register van de stichting VastgoedCert: www.vastgoedcert.nl